TillgivenhetTackkort ANordiska A

Föremålen av det uppmärksammade stillebenet ”Tillgivenhet” som var förlagan till tavlan som beställdes från folket i  hela Sverige och som så småningom blev en av de officiella lysningsgåvorna år 2010 till Prins Daniel och Kronprincessan Victoria Bernadotte i samband med deras bröllop. Runt 2000 personer var involverad i projektet. Nordiska museet i Stockholm har förvärvat föremålen i utställningen för all framtid och kommer att kunna beskådas på diverse utställningar som Nordiska museet har framdeles.

Kort historik

Att tavlan kom till är bara en slump! Min tanke var att måla en tavla som handlade om kungahuset, riksäpplet och en sidenkudde, men hur det än var gick det inte att utveckla idén och allt blev liggande i 10 år. Idén kom tillbaka genom Prins Daniels uttalande i samband med tronförlovningen med Kronprinsessan Victoria i februari 2009. Prins Daniel skulle vara ett stöd för Kronprinsessan Victoria och Kronprinsessan Victoria tyckte att det skulle bli skönt att ha någon att luta sig emot. Alla pusselbitar föll på plats. Prins Daniel blev kudden och Kronprinsessan Victoria blev äpplet. Jag skulle måla ett stilleben, motiv som endast innehåller föremål, som symboliserar deras kärlekssaga.

Överlämnandet

Hur tavlan skulle överlämnas var länge oklart. Men till slut bestämdes det att den skulle bli en lysningsgåva. Den överlämnades i samband med lysningen för kronprinsessparet den 3 juni 2010 på Kungliga slottet i Stockholm. Kistan bars av två lakejer, Leif Söderström och Bo Levin. Leif har även skänkt en larmanordning till ateljén. Krister Larsson i Ockelbo ringde mig och tyckte att jag borde åka ”ståndsmässigt” till slottet med gåvan. Jag ringde Lennart Englund på Westmans Limousine Service AB i Sandviken, han ställde upp med sin största limousin! Tavlan fraktades i en specialgjord kista som Smé Johan i Högbo Bruk och snickaren Per Sjöberg gjort. Åke och Marianne Hålén på Forma Plast AB i Ockelbo gjorde insidan i plast men med ett utseende av ett kungsblått sammet, där låg tavlan i säkert förvar.

Beskyddare Bernt-Åke Sandberg och Kristina Nordmark Borås, Lars-Erik Andersson Borås, Britta och Harry Johnsson Dalsjöfors, Mari-Ann Runesson Ockelbo, Kjell Runesson Ockelbo, Lena Johnsson Ockelbo, Bo Levin Ockelbo, Åke och Marianne Hålén Formaplast Ockelbo, Kerstin Olsson Ockelbo Kommun, Sme-Johan Sandström Högbobruk, Per Sjöberg Sandviken, Lennart Englund Westmans Limousin service Sandviken, Jens Johansson, Susanne Fridolfsson och Mona-Lisa Edin Sandvikens Trycker, Leif Söderström Brand & Larmservice Forsbacka, Peter Lundgren Gävle IT support, Gävle Dagblad, Arbetarbladet.

Tavlans Symboler

Den grafiska serien ”Tillgivenhet” finns fortfarande kvar i begränsad upplaga.  Komplett inramad kostar den 4600 kr och som grafiskt signerat blad 4000 kr

Vill ni höra mera om tavlan ”Tillgivenhet” på din ort? Var god och kontakta mig för att boka en passande tid. Jag håller håller ett föredrag personligen om tavlans hela historia och symboler med hjälp av både ljud och bild.

På slottet A